Angst voor autorijden
Rijangst, of amaxofobie, is de angst om een voertuig te besturen of om bijrijder te zijn. U kunt rijangst hebben doordat u lijdt aan een verkeerstrauma, ook wel posttraumatische stress genoemd. Daarnaast kan rijangst ook te maken hebben met een angst- of paniekstoornis. Rijangst komt het meeste voor tijdens specifieke situaties, zoals tijdens het inhalen van vrachtwagens, rijden door tunnels, rijden langs water of filerijden. Aan de andere kant kan rijangst zich ook over het algemeen voordoen.
Rijangst herkennen
Zijn de volgende situaties herkenbaar voor u?
1. In het verkeer ben ik altijd angstig.
2. Tijdens het autorijden/rijlessen voel ik me zenuwachtig.
3. Als ik moet autorijden, zie ik er enorm tegenop en verpest het mijn dag.
4. De auto laat ik liever staan en ik verzin wel iets anders. Desnoods ga ik lopend.
5. Ik heb in het verleden en nare ervaring gehad en ik vind autorijden niet meer leuk.
Als een of meer van bovenstaande punten op u van toepassing is, dan heeft u wellicht last van rijangst.
Wat zijn de symptomen van rijangst?
Iemand met rijangst voelt zich erg oncomfortabel tijdens het autorijden óf als hij of zij er zelfs al aan denkt! Deze angst uit zich niet enkel in paniekgedachten. Soms is de angst zelfs zo erg dat er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Rijangst, maar eigenlijk angst in het algemeen, is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Ademnood, onregelmatig ademhalen en een stikkend gevoel.
- Het gevoel alsof u naar een film kijkt en het niet echt lijkt.
- Hartkloppingen en een beklemmend gevoel op de borst.
- Angst om controle te verliezen tijdens het rijden.
- Duizelig gevoel en angst voor flauwvallen.
- Trillen, misselijkheid en diarree.
Rijangst overwinnen: wat zijn de opties?
Rijangst overwinnen lukt vaak niet binnen een dag en ieder mens is anders. Er zijn verschillende methodes om rijangst te overwinnen. Vaak wordt bij milde rijangst aangeraden om weer rustig achter het stuur te kruipen. Dit kunt u doen door een gespecialiseerde begeleider in te schakelen van een rijangst rijschool.
Heeft u echter last van ernstige rijangst, waardoor het zweten u al uitbreekt als u aan autorijden denkt? Dan is het raadzaam een rijangst psycholoog in te schakelen. Een rijangst psycholoog helpt u uw rijangst overwinnen middels rijangst therapie.
Rijangst rijschool
Heeft u angst om te falen tijdens uw rijlessen? Dan is dit vaak geen rijangst, maar faalangst. Deze twee zaken worden vaak door elkaar gehaald. Of u nu faalangst heeft tijdens het lessen, of échte rijangst; het is fijn dat u een professional kunt inschakelen die u helpt.
Ook als u al in het bezit bent van een rijbewijs is het mogelijk een rijangst rijschool in te schakelen om uw rijangst te overwinnen. Er zijn tal van rijscholen gespecialiseerd in rijangst. Een rijangst professional probeert eerst samen met u uw rijangst te begrijpen. Vervolgens wordt dit gecombineerd met praktijkoefeningen. Hierdoor kunt u na een tijdje zonder angst de weg op!
Rijangst psycholoog
Personen met ernstige rijangst doen er goed gaan om naar een gespecialiseerde rijangst psycholoog te gaan. Rijangst therapie is vaak een combinatie tussen cognitieve gedragstherapie en exposure. Samen zou dit de gouden combinatie zijn om uw rijangst te overwinnen.
Heeft uw rijangst te maken met een verkeerstrauma, omdat u bijvoorbeeld een ernstig ongeluk heeft meegemaakt? Dan kan de rijangst psycholoog EMDR-therapie voorstellen. Dankzij EMDR-therapie kan uw angstgevoel bij een bepaalde situatie afnemen. Een rijangst psycholoog kan op een bepaald punt tijdens de sessies aanbevelen toch achter het stuur te klimmen.
Rijangst overwinnen: 8 doe-het-zelf tips
Wilt u liever zelf al aan de slag om uw rijangst aan te pakken? Dat is erg moedig van u! Met onze tips voelt u uzelf misschien weer zekerder op de weg:
- Tip 1: Daag uzelf uit. Erken uw angst, verzin geen smoesjes en confronteer uzelf met de angst.
- Tip 2: Kijk wat er gebeurt op de weg. Is iedereen om u heen rustig? Dan is er geen reden voor paniek.
- Tip 3: Bespreek uw angst met vrienden en familie. Het lucht op en misschien kent zelfs een lotgenoot waar u uw angst mee kunt delen!
- Tip 4: Personen met een angststoornis hebben de neiging de angst heel erg serieus te nemen. Angst kan heel heftig aanvoelen, maar probeer het te relativeren.
- Tip 5: Als u er klaar voor bent, is het misschien fijn om het autorijden leuker te maken door uw favoriete muziek op te zetten. Een boyband of hardrock? Zing lekker mee!
- Tip 6: Accepteer uw fouten. Wat maakt het uit dat u een afslag heeft gemist? U belandt niet ineens aan de andere kant van de wereld. Vertrouw erop dat het goed gaat komen.
- Tip 7: Doe rustig aan. Het maakt echt niet uit als u er wat langer over doet om in te parkeren. Andere mensen wachten maar! Neem het uzelf niet kwalijk, want oefening baart kunst.
- Tip 8: Complimenteer uzelf als u achter het stuur stapt en rustig bent gebleven. Angst confronteren is namelijk erg zwaar en vermoeiend. Wees dus trots op uzelf en trakteer uzelf. U heeft het verdiend!
0 Comments